Advertisement

Information

Updated2020-02-24
Rating0 ★ / 5
version1.0
Size5.88 MB
OS RequireAndroid 4.1.x - Jelly Bean
Packagenamecom.newandromo.dev221407.app609892
Author's NotesCongratulations to Baba Martha!

Description

Красиви картинки с пожелания за един красив Български Празник !

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски (палеобалкански) и елински обичаи.[1]
Легенда възникнала през 30-те години на 20 век свързва появата на мартеницата с прабългарите.[2]
Обичаят за връзване на Мартеница (усукани бяла и червена вълнени нишки) е познат в България, Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Република Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още на млади животни и дървета, също и на мъжете.
Най-възрастната жена трябва да почисти основно къщата преди изгрев слънце, да изнесе и простре навън червена тъкан – покривка, постелка, пояс или престилка. Смята се, че това ще зарадва Баба Марта, и ще предизвика благосклонността ѝ към къщата и обитателите. На децата, момите и младите булки се връзват усукани бял и червен вълнен конец – Мартеница – най-често на ръката. Младите непременно трябва да излязат навън „да ги види Баба Марта и да се зарадва“, а старите жени не трябва да излизат навън, защото „ще разгневят Баба Марта“.
В този ден на много места се гонят змии и гущери, като се палят огньове, обикаля се двора с дрънкане на метални предмети и наричания .Отказ от отговорност: Всички изображения и видеоклипове са авторски права на съответните им собственици.
Всички изображения в това приложение са достъпни в обществени домейни.
Това изображение не е одобрено от никой от съответните собственици и изображенията се използват просто за естетически цели.
Не се предвижда нарушаване на авторски права и всяко искане за премахване на някое от изображенията ще бъде уважено.
Това приложение е неофициално приложение, основано на фен. Винаги уважаваме твоето творение.
show more

Честита Баба Марта Поздрави 2020 APK - v1.0

Updated: 2020-02-26

Advertisement
1.0 (1035)2020-02-26